Εκκληση αλληλεγγύης για δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη ακόμη και ειδη διατροφής, έκαναν σήμερα οι Γιατροί του κόσμου (ΓτΚ) μιλώντας για σοβαρή ανιθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα. «Το ''μαμά πεινάω'' επέστρεψε, όσο κι αν φαίνεται δύσκολο να το πιστέψει κανείς», τόνισε ο διευθυντής των ΓτΚ, Νικήτας Κανάκης, σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα της ανθρωπιστικής οργάνωσης, εξηγώντας ότι « υπάρχουν σήμερα πολλές οικογένειες που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν σε αυτό, με αποτέλεσμα να απαιτείται άμεση ανάληψη κοινωνικής δράσης ώστε να στηριχθούν οι πιο ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».
«Ζητάμε βασικά τρόφιμα για να φτιάξουμε οικογενειακά πακέτα ώστε διακριτικά να μπορούν να τα παίρνουν οι άνθρωποι στα σπίτια τους διατηρώντας την αξιοπρέπειά τους χωρίς σισίτια», τόνισε ο διευθυντής των ΓτΚ Νικήτας Κανάκης σε συνέντευξη τύπου στην έδρα της ανθρωπιστικής οργάνωσης.
Η έκκληση αφορά κυρίως τρόφιμα όπως ρύζι, όσπρια, μακαρόνια, λάδι, γάλα σε κουτί και κυρίως παιδικά γάλατα.
Η ανάγκη για τρόφιμα προέκυψε στα τέσσερα πολυατρεία της οργάνωσης -Αθήνα, Πέραμα, Θεσσαλονίκη και Χανιά- όταν με έκπληξη οι εθελοντές γιατροί είδαν αφενός να αλλάζει η ανθρωπογεωγραφία στα ιατρεία τους και αφετέρου να γίνεται επιτακτική η ανάγκη εξεύρεσης τροφίμων.
«Εκτινάχτηκε ο αριθμός των Ελλήνων, από το 6%-7% πέρσι τουλάχιστον στο 30% φέτος, που ζητούν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από εμάς σε σύνολο 30.000 ανθρώπων τον τελευταίο χρόνο. Είναι άνθρωποι ηλικιωμένοι, μικροσυνταξιούχοι, νέοι άνεργοι, άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις, που έρχονται με αγωνία πολλές φορές και με τη συνταγή από νοσοκομεία στο χέρι γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τη συμμετοχή τους. Αυτό που μας σόκαρε όμως περισσότερο είναι ότι τώρα πολλοί μας ζητούν και τρόφιμα», διευκρίνισε ο κ. Κανάκης.
Έτσι οι ΓτΚ αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια νέα εκστρατεία για τρόφιμα η οποία θα αρχίσει τις επόμενες μέρες και θα κορυφωθεί τα Χριστούγεννα με ένα δέντρο από κουτιά με γάλα στην Πλατεία Γκοτζιά. «Για εμάς η φτώχεια έχει πρόσωπο», τονίζει η οργάνωση υπογραμμίζοντας ότι «είναι στο χέρι μας να μην επιτρέψουμε ο χειμώνας του 2012 να αποδειχθεί ένας φονικός χειμώνας».
«Φέτος αλλάζουμε προσανατολισμό και ενώ πέρσι είχαμε στείλει 5-6 κοντέινερ με τρόφιμα στην Ουγκάντα, φέτος τα θέλουμε για την Ελλάδα. Αυτό που ζούμε εμείς είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, διαπιστώνουμε ότι οι ανάγκες είναι μεγάλες και θα αυξάνονται συνεχώς», είπε ο γιατρός, Γιάννης Μουζάλας, μέλος του Δ.Σ. της οργάνωσης.
Είκοσι δύο χρόνια ύστερα από μια διεθνή ανθρωπιστική δράση σε περισσότερες από 50 χώρες που είχε έναρξη στο Κουρδιστάν, οι 600 Έλληνες Γιατροί του Κόσμου φέτος γυρίζουν στην Ελλάδα εστιάζοντας όλη τη δράση τους αποκλειστικά στη χώρα μας και έχοντας τη συμπαράσταση όλων των οργανώσεων, 18 συνοολικά, των ΓτΚ στο πλευρό τους.
Το μήνυμα που απηύθυναν σήμερα είναι διττό: το ένα προς την ελληνική κοινωνία που μπορεί να είναι αλληλέγγυα σε όσους υποφέρουν και το άλλο σε αυτούς που αδυνατούν να σηκώσουν το βάρος της φτώχειας να ξέρουν ότι μπορούν στους ΓτΚ να βρουν κάποιον να τους ακούσει και να τους βοηθήσει.
«Οφείλουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή. Πρέπει να πάμε παραπέρα», κατέληξε ο κ. Κανάκης επισημαίνοντας τη σημασία που έχει και η οικονομική στήριξη της οργάνωσης σήμερα. Η κάθετη μείωση σε βαθμό κατάργησης των κονδυλίων από το Δημόσιο, λόγω περικοπών, αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα λόγω της κρίσης που έχει μειώσει απελπιστικά τους πόρους των ΓτΚ, καθιστούν, όπως τονίστηκε, ζωτικής σημασίας την οικονομική ενίσχυση για την αγορά αντιβιοτικών, αντιπυρετικών φαρμάκων και αναλώσιμων υλικών, αλλά κυρίως εμβολίων για παιδιά, καθώς, φέτος για πρώτη φορά, γονείς χωρίς ασφάλιση αδυνατούν να τα εξασφαλίσουν για τα παιδιά τους, με κίνδυνο να δούμε στην Ελλάδα ξεχασμένες αρρώστιες να επιστρέφουν.
από
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου