Τετάρτη, 4 Ιουνίου 2014

Ο τελευταίος περιπλανώμενος παραμυθάς ή πως η ιστορία θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία.Σ’ αυτό το καταπληκτικά μαγικό βιβλίο, ο συγγραφέας διηγείται την ιστορία του μικρού Ρόναν, το σπίτι του οποίου, σ’ ένα χωριό της Ιρλανδίας, επισκέπτεται, κατά τη δεκαετία του ’50, ένας περιπλανώμενος παραμυθάς. 


Ένας από τους τελευταίους «επαγγελματίες» του είδους. Ένας boheme τύπος που (ως είθισται) χτυπημένος από τα σκληρά γεγονότα της ζωής γυρίζει φτωχός και μόνος από μέρος σε μέρος αφηγούμενος ιστορίες. Τον παραμυθά φιλοξενούν για 2-3 μέρες οι γονείς (και η θεία) του Ρόναν και του προσφέρουν τροφή και στέγη. Εκείνος ανταποδίδει με τις αφηγήσεις του μπροστά από το τζάκι, ενώ όλη η γειτονιά έχει μαζευτεί να τον ακούσει. 


Ο παραμυθάς διηγείται ένα ιστορικό γεγονός της Ιρλανδίας, διανθισμένο με μη ιστορικά τεκμηριωμένα στοιχεία, μάλλον στοιχεία μυθοπλασίας, όπως ονόματα (όπου δεν υπάρχουν), βλέμματα και διαλόγους. Ο παραμυθάς φεύγει απ’ το σπίτι του Ρόναν για να συνεχίσει την πορεία του στη ζωή, η επίδραση όμως που έχει ασκήσει στο παιδί είναι τόσο δυνατή, ώστε ο μικρός βάζει σαν στόχο ζωής να ξανασυναντήσει τον παραμυθά ώστε να του μάθει την τέχνη του. 


Μη γνωρίζοντας τ’ όνομα ή τη διεύθυνσή του, συναντά πολλές δυσκολίες, αλλά μέσα -κυρίως- από αφηγήσεις ανθρώπων που τον φιλοξένησαν και μετά από επισκέψεις του σε πολλά μέρη της Ιρλανδίας, μαθαίνει κι εκείνος κι εμείς, μ’ ένα μαγικά μυθοπλαστικό, αλλά ταυτόχρονα με ιστορική βάση, τρόπο τις μεγαλύτερες στιγμές της Ιρλανδικής ιστορίας. Χωρίς αντιπαθητικές ημερομηνίες που «πρέπει» κανείς ν’ απομνημονεύσει, χωρίς άκαμπτο επιστημονικό λόγο, μαθαίνει κανείς για τα γεγονότα με ευχάριστο τρόπο.


Παρακαλούνται θερμά όλοι οι συγγραφείς Ελλάδος και πασών των χωρών του κόσμου να γράφουν τέτοια «μυθιστορήματα», για να μη χρειάζεται να καταφεύγουμε στα κουραστικά κείμενα των επιστημόνων όσοι επιθυμούμε να κατέβουμε από διαστημόπλοια (ή και τα δέντρα) και να μάθουμε «τα βασικά» για τις άλλες χώρες. Ευχαριστώ πολύ την Έλλη που μου δάνεισε το βιβλίο!


Φράνκ Ντελάνι, Ο Τελευταίος Περιπλανώμενος Παραμυθάς, Εκδόσεις Κέδρος  

2 σχόλια:

  1. Μαρίτσα, καλημέρα! Βάζω το βιβλίο στη λίστα μου άμεσα!
    Αν σ' ενδιαφέρει η ιστορία της Ινδίας/Πακιστάν, η δική μου ανάλογη πρόταση είναι το Midnight's Children. Μου πήρε πολλούς μήνες να το τελειώσω (είναι 600+ σελίδες) αλλά το αγάπησα πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή