Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Ισαάκ Ασίμωφ - Γαλαξιακή Αυτοκρατορία



    «Μ’ αυτό το σκοπό σας τοποθετήσαμε πάνω σ’ έναν τέτοιο πλανήτη και σε μία τέτοια χρονική περίοδο, ώστε σε πενήντα χρόνια καταφέραμε και σας μανουβράραμε έτσι που να μην έχετε πια ελευθερία δράσης. Από δω κι εμπρός, και για πολλούς αιώνες, ο δρόμος που θα πρέπει ν’ ακολουθήσετε είναι αναπόφευκτος. Θα αντιμετωπίσετε μία σειρά κρίσεων, όπως τώρα αντιμετωπίζετε την πρώτη, και σε κάθε περίπτωση τα όρια της ελευθερίας σας για δράση θα έχουν καθοριστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να είστε εξαναγκασμένοι να προχωρήσετε πάνω σ’ ένα και μοναδικό δρόμο.
Είναι αυτός ο δρόμος για τον οποίο η ψυχολογία μας υπολόγισε – και για μια αιτία.
Αιώνες τώρα ο γαλαξιακός πολιτισμός αδρανεί και φθείρεται, παρόλο που πολύ λίγοι το αντιλήφθηκαν. Τώρα όμως, επιτέλους, η Περιφέρεια αποσπάται και η πολιτική ενότητα της Αυτοκρατορίας κομματιάζεται. Κάπου μέσα στα πενήντα χρόνια που μόλις πέρασαν, βρίσκεται το σημείο στο οποίο οι ιστορικοί του μέλλοντος θα τοποθετήσουν μία υποθετική γραμμή και θα πουν: Εδώ σημειώνεται η Πτώση της Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας. Και θα έχουνε δίκιο, αν και κανένας δεν θα έχει αναγνωρίσει αυτήν την Πτώση για πολλούς ακόμη αιώνες.
Και μετά την Πτώση θα έρθει η αναπόφευκτη βαρβαρότητα, μία περίοδος που, σύμφωνα με την ψυχοϊστορία μας, θα έπρεπε να κρατήσει τριάντα χιλιάδες χρόνια. Δε μπορούμε να σταματήσουμε την Πτώση. Δεν επιθυμούμε κάτι παρόμοιο· γιατί ο πολιτισμός της Αυτοκρατορίας έχασε κάθε ισχύ και αξία που κάποτε διέθετε. Μπορούμε όμως να συντομεύσουμε αυτήν την περίοδο της βαρβαρότητας που πρέπει ν’ ακολουθήσει, να την κάνουμε μονάχα χίλια χρόνια.
Τις λεπτομέρειες αυτής της συντόμευσης δε μπορούμε να σας τις πούμε· όπως δε μπορούσαμε να σας πούμε την αλήθεια για το Θεμέλιο πριν από πενήντα χρόνια. Αν ανακαλύπτατε κάτι σχετικό μ’ αυτές τις λεπτομέρειες, μπορεί το σχέδιό μας να ναυαγούσε· όπως θα είχε ναυαγήσει, αν είχατε μυριστεί την απάτη της Εγκυκλοπαίδειας παλιότερα· γιατί τότε, με τη γνώση, η ελευθερία δράσης σας θα απλωνότανε κι ο αριθμός των πρόσθετων παραλλαγών που θα εισχωρούσαν θα γινόταν μεγαλύτερος απ’ όσο η ψυχολογία μας μπορούσε να προβλέψει.
Όμως δεν θ’ ανακαλύψετε τίποτε, γιατί δεν υπάρχουν ψυχολόγοι στον Τέρμινους, και ποτέ δεν υπήρξαν, εκτός απ’ τον Αλιούριν – αλλά κι αυτός ήταν δικός μας.
Τούτο, όμως, μπορώ να σας το πω: ο Τέρμινους και ο αδελφικός του, το Θεμέλιο, στην άλλη άκρη του Γαλαξία, είναι οι σπόροι της Αναγέννησης κι οι μελλοντικοί θεμελιωτές της Δεύτερης Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας. Και είναι η σημερινή κρίση που δίνει στον Τέρμινους την εκκίνησης προς αυτήν την κλιμάκωση.
Αυτή, αλήθεια, είναι μία μάλλον συγκεκριμένη κρίση, πολύ πιο απλή απ’ αυτές που θ’ ακολουθήσουν. Για να την απλοποιήσουμε στα βασικά της προβλήματα, σας λέω τα εξής: Είστε ένας πλανήτης αποκομμένος ξαφνικά απ’ τα ακόμη πολιτισμένα κέντρα του Γαλαξία, κι απειλείστε απ’ τους δυνατότερους γειτόνους σας. Είστε ένας μικρός κόσμος επιστημόνων που περιβάλλεται από τεράστιες εκτάσεις βαρβαρότητας που είναι αχανείς και που απλώνονται με ταχύ ρυθμό. Είστε ένα νησί ατομικής ενέργειας σ’ έναν ωκεανό που φουσκώνει κι έχει πιο πρωτόγονες ενέργειες· είστε όμως ανίσχυροι γιατί σας λείπουν τα μέταλλα.
Βλέπετε, λοιπόν, ότι βρίσκεστε αντιμέτωποι με τη σκληρή αναγκαιότητα κι ότι σας επιβάλλεται να δράσετε. Η φύση αυτής της δράσης – δηλαδή η λύση του διλήμματός σας – είναι, βέβαια, ολοφάνερη!»
Η εικόνα του Χάρι Σέλντον άπλωσε το χέρι της στον αέρα και το βιβλίο ξαναπαρουσιάστηκε στην παλάμη του. Το άνοιξε και είπε:
«Οποιαδήποτε όμως κι αν είναι η πορεία που θα χαράξει η μελλοντική σας ιστορία, να δίνετε πάντοτε στους απογόνους σας να καταλαβαίνουν ότι ο δρόμος έχει χαραχτεί, και ότι στο τέλος του βρίσκεται μια καινούρια και μεγαλύτερη Αυτοκρατορία!»

Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Μαριάννα Χατζοπούλου

"Η Μαριάννα Χατζοπούλου, η 69χρονη «τυφλή» τραγουδίστρια, υπήρξε μια από τις μεγάλες δόξες του ελληνικού πενταγράμμου τη δεκαετία του 50. Γεννήθηκε στη Νάξο. Εγινε γνωστή στο ευρύ κοινό το 1958, όταν διακρίθηκε ως η καλύτερη τραγουδίστρια εκείνης της χρονιάς στο διαγωνισμό του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας. Ακολούθησαν δύο από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της, τα τραγούδια «Ζαφείρα» και «Να ζήσουν τα φτωχόπαιδα». Μεγάλες επιτυχίες της, όμως, ήταν και τα «Κάνε κότσο τα μαλλιά σου», «Η μάνα μου με δέρνει», «Τα δάκρυα», «Δεν μετανιώνω που σ' αγάπησα πολύ» αλλά και, σε δεύτερη εκτέλεση, το «Γαρίφαλο στ' αυτί». Δική της και η ερμηνεία στο τραγούδι «Το νυφικό σου φόρεμα» (σε μουσική Γιώργου Μωράκη και στίχους Χρήστου Γιαννακόπουλου) που ακούγεται στην ταινία «Της κακομοίρας» του Ντίνου Κατσουρίδη με τον αξεπέραστο μπακαλόγατο Κώστα Χατζηχρήστο. Στη δεκαετία του '60 η Μαριάννα Χατζοπούλου έζησε στην Αμερική, όπου χειρουργήθηκε και στα μάτια της, τραγουδώντας για τους ομογενείς. Επιστρέφοντας, ξεχασμένη από τις δισκογραφικές, συνέχισε να τραγουδά για το κέφι της σε εκδηλώσεις και για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Από τους ανθρώπους που τη βοήθησαν στην καριέρα της ήταν και η Δανάη Στρατηγοπούλου. Η Μαριάννα Χατζοπούλου πέθανε σε ηλικία 69 ετών μετά από δίμηνη νοσηλεία στην Εντατική με βαρύτατες κακώσεις, ύστερα από τροχαίο. "

 
 

Bratz

Μία γυναίκα είχε την ιδέα να ξεβάψει με ασετόν τις κούκλες Bratz (λέξη που στα ελληνικά σημαίνει κακομαθημένα κορίτσια) και να τις κάνει να μοιάζουν περισσότερο με καθημερινά κορίτσια, προσπαθώντας να αλλάξει τα πρότυπα που επιβάλλονται στην κόρη της και τις φίλες της από την παγκόσμια ισοπέδωση.

Εδώ το αρθράκι και το βιντεάκι στ' αγγλικά. 










Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Sylvie Guillem



Η Sylvie Guillem, γεννημένη στη Γαλλία το 1965, ήταν από τις κορυφαίες χορεύτριες του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού κατά τα έτη 1984-1989 πριν γίνει κύρια «γκέστ» χορεύτρια στο Βασιλικό Μπαλέτο του Λονδίνου, ενώ από το 2006 ασχολείται με τον σύγχρονο χορό στο Sadler's Wells Theatre του Λονδίνου. Το 1981 σε ηλικία 16 ετών έγινε μόνιμο μέλος του κυρίως «σώματος» του χορού που πλαισίωνε τους σολίστ στις παραστάσεις. Το 1984 σε ηλικία 19 ετών έγινε η νεότερη πρίμα μπαλαρίνα του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού. Έχει δεχθεί πολλές διακρίσεις και βραβεία, για μία εκ των οποίων, το 2001, στην ομιλία της για την αποδοχή του βραβείου, σχολίασε την κουλτούρα «σουπερ-μάρκετ» τέτοιων βραβείων. Μια από τις σημαντικότερες συνεργασίες της στο σύγχρονο χορό ήταν με τον Akram Khan.

Το 1984 
το 1996 
το 2010

 

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΒΟΥΔΑ (μία αλληγορία ή μία ιστορία ζωής άξια μίμησης)



Μέρος τρίτο

«Ο Βούδας βρήκε τη φώτιση σε μία φευγαλέα στιγμή. Αυτή η απειροελάχιστη στιγμή είναι ο χρόνος που χρειαζόμαστε για να κατανοήσουμε ότι η «στιγμή» δεν εξηγείται.»

Ο Σιντάρτα ήταν τώρα 35 ετών και είχε περάσει 4 γιάνα για να φτάσει στη φώτιση και να γίνει Βούδας, ο Αφυπνισμένος. Στη συνέχεια, πέρασε 7 μέρες κάτω από το δέντρο διαλογιζόμενος, σε κατάσταση πλήρους ευδαιμονίας, κατά την οποία το μυαλό είναι πολύ καθαρό κι ευαίσθητο. Σ’ αυτήν την κατάσταση της απόλυτης αρμονίας ο Βούδας βρήκε μία διέξοδο στον αναπόφευκτο κύκλο του γήρατος, της ασθένειας και του θανάτου. Συνειδητοποίησε ότι αν απαρνηθούμε την επιθυμία θα αποφύγουμε τη δυσαρέσκεια και τα βάσανα της ζωής. Κύρια αιτία του πόνου και της απογοήτευσης στη ζωή είναι οι απαιτητικές επιθυμίες. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο πως θέλεις να είναι τα πράγματα και πως είναι στην πραγματικότητα. 

Η ενόραση του Βούδα κάτω από το δέντρο ήταν η γέννηση του βουδισμού. Ο Βούδας συνόψισε τη σοφία του σε 4 ευγενείς αλήθειες που είναι το θεμέλιο της βουδιστικής πίστης. Η πρώτη είναι ότι η ζωή έχει βάσανα. Η δεύτερη διέγνωσε ότι αιτία των βασάνων είναι η επιθυμία. Στην τρίτη αλήθεια, όπως ένας γιατρός, ο Βούδας αποκάλυψε ότι υπάρχει θεραπεία για την επιθυμία. Στην τέταρτη ευγενή αλήθεια έδωσε τη συνταγή. Πώς θεραπεύεις την ασθένεια κι επιτυγχάνεις τη φώτιση ή Νιρβάνα. Απώτερος σκοπός ήταν η επίτευξη μιας κατάστασης στην οποία το μυαλό είναι τελείως ελεύθερο από επιθυμίες, έγνοια, απληστία, μίσος και απογοητεύσεις, δηλαδή ελεύθερο από κάθε αιτία μιας μελλοντικής αναγέννησης. Όταν πεθαίνει ένας φωτισμένος περνάει πέρα από την αναγέννηση σε μία κατάσταση πέρα από το χώρο και το χρόνο. Δεν επιστρέφει, κι αυτό είναι μία κατάσταση απελευθέρωσης. Στη συνέχεια, ο Βούδας δίδαξε ότι ηθική, διαλογισμός και σοφία είναι οι ενδιάμεσοι σταθμοί της φώτισης. Αφιέρωσε τη ζωή του βοηθώντας τους άλλους να τον ακολουθήσουν στο δρόμο προς την ελευθερία από τα βάσανα. Καθώς ο αριθμός των πιστών αυξανόταν, ίδρυσε μία σχολή ή Σάνγκα. 

Οκτώ χρόνια αργότερα γύρισε στο παλάτι και την οικογένειά του. Μαθαίνουμε ότι ο πατέρας του τον συγχώρεσε. Ο βασιλιάς συνειδητοποίησε τη σπουδαιότητα της αναζήτησης του γιού του. Η θετή του μητέρα τον ικέτεψε να την κάνει μέλος της Σάνγκα του κι έγινε η πρώτη μοναχή στην ιστορία. Ο Βούδας θα εγκατέλειπε πάλι την οικογένειά του. Συνέχισε να διδάσκει τα επόμενα 40 χρόνια. Πριν φύγει, χειροτόνησε το γιό του μοναχό. 

Με την πάροδο του καιρού, το μήνυμά του εξελίχθηκε σε διαφορετικές παραδόσεις, κάθε μία με τη δική της ερμηνεία και μοναστική πρακτική.

Οι περισσότεροι δυτικοί δε βλέπουν το βουδισμό ως μία διέξοδο από τον πολιτισμό. Βλέπουν όμως το διαλογισμό ως έναν τρόπο για να γίνουν πιο αποτελεσματικοί στην κοινωνία. Έτσι, το μήνυμα του βουδισμού παίρνει ένα διαφορετικό νόημα επειδή γίνεται ένας τρόπος να βελτιώσουμε τον εαυτό μας, ν’ αντιμετωπίσουμε τα άγχη της ζωής και να ξεκαθαρίσουμε τους στόχους και τους σκοπούς μας.

Είναι μεγάλη ειρωνεία ότι μετά το θάνατο του Βούδα, ο άνθρωπος που κήρυξε τη ματαιότητα των τελετουργικών και τη ματαιότητα της λατρείας μιας προσωπικότητας, έγινε μία μορφή τελετουργικής λατρείας που όμοιά της δεν υπήρχε στην ιστορία.

Ο βουδισμός αποτέλεσε την πρώτη παγκόσμια θρησκεία. Μία θρησκεία χωρίς θεό, όπου ο δρόμος για τη φώτιση βρίσκεται στο μυαλό όλων μας.

Το κείμενο είναι βασισμένο αποκλειστικά σε ντοκυμαντέρ του BBC, με ελληνική μετάφραση και η Μαρίτσα έκανε το ρεζουμέ.