Δευτέρα, 5 Ιανουαρίου 2015

Ντουντεϊσμός


Για όλους εσάς που ακόμα αναρωτιέστε, ψάχνοντας τη θρησκεία που σας εκφράζει περισσότερο…

Εσείς που θέλετε να ξεφύγετε από τη θρησκεία που διάλεξαν για εσάς χωρίς εσάς, οι γονείς σας…

Με χαρά σας ανακοινώνω ότι εγώ βρήκα τη δική μου και σας τη συστήνω ανεπιφύλακτα! 

Ο Ντουντεϊσμός, ο οποίος διδάσκει μία αρχαία φιλοσοφία, είναι εδώ και λίγα χρόνια επίσημη θρησκεία, ενώ μπορεί εύκολα κανείς να γίνει ιερέας (ή ιέρεια) και να τελεί ακόμα και γάμους (τουλάχιστον στις ΗΠΑ). Το μεγάλο διδάσκαλο της θρησκείας ενσαρκώνει με επιτυχία στην ταινία των αδελφών Κοέν του 1998 «ο Μεγάλος Λεμπόφσκι», ο Τζέφ Μπρίτζες (γιατί δηλαδή, καλύτερος είναι ο Ιησούς που τον ενσαρκώνει ο Ρόμπερτ Πάουελ στην τηλεοπτική μίνι σειρά «ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» του Φράκο Τζεφιρέλι;). 

Ο διδάσκαλος Λεμπόφσκι είναι ένας άνεργος χίπης, ένας επαγγελματίας τεμπέλης με αξέχαστες «dude» ατάκες, ο οποίος μαζί με  τον οξύθυμο φίλο του Γούλτερ, έναν βετεράνο του Βιετνάμ, προσπαθούν στα διαλείμματα ενός τουρνουά μπόουλινγκ να ξεδιαλύνουν την υπόθεση μιας απαγωγής, ενός κατουρημένου χαλιού και της συνωνυμίας του Λεμπόφσκι με ένα διάσημο εκατομμυριούχο, εξαιτίας της οποίας τον απειλούν κάτι γκάνγκστερ θεωρώντας ότι τους χρωστά χρήματα. 

Ο διδάσκαλος Λεμπόφσκι είναι κατά του υφιστάμενου πολιτεύματος που καταπνίγει την ελευθερία του λόγου και της σκέψης, είναι ενάντια στον αντισημητισμό, τους πολέμους, το φαρισαϊσμό, ενώ προωθεί έναν αντικαπιταλιστικό τρόπο ζωής, στον οποίο δεν θα χρειάζεται να δουλεύουμε, να πληρώνουμε νοίκι και γενικά δεν θα υπάρχουν όλες αυτές οι καταπιεστικές υποχρεώσεις που βιώνει ο σημερινός πολίτης. Παράλληλα, θα ζούμε ελεύθερα, συμβιώνοντας οι αρσενικοί με τους θηλυκούς, τεκνοποιώντας όποτε και με όποιον θέλουμε και σε όποια ηλικία θέλουμε έχοντας εξουδετερώσει κάθε «πρέπει» που έχει χτίσει μεθοδικά η κοινωνία τόσους αιώνες. Τέλος, ο διδάσκαλος Λεμπόφσκι, μας βοηθά να σκεφτούμε το θάνατο ξεπερνώντας το φόβο του, αφού στο τέλος όλοι θα γίνουμε στάχτη και θα καταλήξουμε στα μαλλιά και τα μουστάκια κάποιου!

Παραθέτω την επίσημη ιστοσελίδα της θρησκείας και μεταφράζω τα εισαγωγικά, τις βασικές αρχές και λίγα ιστορικά στοιχεία.

Ντουντεϊστές όλου του κόσμου ενωθείτε!

Ασπασθείτε την θρησκεία που απλώνεται με τον αργότερο ρυθμό σ’ ολόκληρο τον κόσμο, το Ντουντεϊσμό. Μία αρχαία φιλοσοφία που κηρύσσει το μη-κήρυγμα, πράττει όσο το δυνατόν λιγότερα και πάνω απ’ όλα….εεε, έχασα τον ειρμό των σκέψεών μου. Τέλος πάντων, εάν θέλετε να βρείτε γαλήνη στη γη και καλοσύνη, δικέ μου, θα σας βοηθήσουμε να ξεκινήσετε. Αμέσως μετά από έναν υπνάκο.
Ενώ ο Ντουντεϊσμός στην επίσημη μορφή του οργανώθηκε σε θρησκεία πρόσφατα, προϋπήρχε ανά τους αιώνες με διαφορετικές μορφές. Πιθανά η πρωιμότερη μορφή του Ντουντεϊσμού ήταν ο κινεζικός Ταοϊσμός, πριν αρχίσει τα περίεργα με τα μαγικά κόλπα και τα σωματικά υγρά. Ο μεγάλος διδάσκαλος του Ταοϊσμού, ο Λάο Τζου, βασικά είπε, «καπνίστε τα, άμα τα ‘χετε» και «χαλάρωσε, φίλε μου», απλά τα είπε στην αρχαία κινεζική γλώσσα, οπότε κάτι μπορεί να χάθηκε στη μετάφραση.
Ανά τους αιώνες αυτό το επαναστατικό σήκωμα των ώμων, ενίσχυσε πολλά επιτυχημένα θρησκεύματα, όπως ο Βουδισμός, ο Χριστιανισμός, ο Σουφισμός, ο Τζον Λενινισμός, ο Γιο-πες-τα-αράπη-μου-bro-ισμός. Η ιδέα είναι η εξής: η ζωή είναι σύντομη και περίπλοκη και κανένας δεν ξέρει τι να την κάνει. Γι’ αυτό μην κάνεις τίποτα. Πάρ’ το χαλαρά, δικέ μου. Σταμάτα να αγχώνεσαι για το αν θα τα καταφέρεις στον τελικό. Άραξε με τους φίλους σου, πιές και κάνα χυμό βρώμης και είτε πετυχαίνεις στράικ ή η μπάλα βγαίνει στο αυλάκι (του μπόουλινγκ), κάνε ότι μπορείς για να παραμένεις πιστός στο να είσαι αληθινός με τον εαυτό σου και με τους άλλους.

http://dudeism.com/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου